Thursday, August 9, 2007

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMLERİ için DERS PROGRAMI ve DERS İÇERİKLERİ ÖNERİSİ

Dr. Tansu KÜÇÜKÖNCÜ

------------------------------


BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMLERİ için

DERS PROGRAMI ve DERS İÇERİKLERİ ÖNERİSİ


Hazırlayan : Tansu KÜÇÜKÖNCÜ , Mart.2001



1. Sınıf

FİZİK I (3-2) 4

Ölçüm ve vektörler. Bir boyutlu hareket. Düzlemde hareket. Parça dinamiği. Isı ve enerji. Enerjinin korunumu. Momentum. Doğrusal momentum ve korunumu. Çarpışmalar. Dönme kinematiği. Dönme dinamiği ve açısal momentumun korunumu. Katı cisimlerin dengesi. Salınım hareketi. Yerçekimi. Akışkanlar mekaniği. Elastik ortamlarda dalga hareketi. Ses dalgaları. Sıcaklık. Isı ve termodinamiğin birinci kanunu. Gazların kinetik teorisi. Entropi ve termodinamiğin ikinci kanunu.

FİZİK II (3-2) 4

Yük ve madde. Elektrik alanı. Gauss kanunu. Potansiyel elektrik. Kapasitörler ve yalıtkanlar. Akım ve dirençler. Elektromotor kuvveti ve devreler. Manyetik alan. Amper kanunu. Faraday kanunu. Tesir akımı. Maddenin manyetik özellikleri. Elektromanyetik salınım. Elektromanyetik dalgalar. Geometrik optik. Çatışma. Kırılma ve tayf. Işık ve kuantum fiziği. Dalgalar ve parçacıklar.


MATEMATİK I (3-2) 4

Fonksiyonlar. Limitler. Türev. Fonksiyonların türevleri. Türev uygulamaları. Maksimum ve minimum değerler. Maksima ve minimada uygulamalı problemler. Kısmi türevler. Artış ve diferansiyeller. Çeşitli değişkenlerin fonksiyonlarının uçları. İlişkili oranlar. Belirsiz formlar.

MATEMATİK II (3-2) 4

Kesin integral. Kesin integralin özellikleri. İntegrasyonun başka teknikleri. Parçalayarak integrasyon. Trigonometrik integraller. Trigonometrik yerleştirme. Kısmi bölüm. İkinci derece ifadeler. Belirli integral uygulamaları. Alan. Dönen cisimler. Silindirik kabuk kullanan hacimler. Dilimleyerek hacimler. Eğri uzunluğu. Güç serileri. Fonksiyonlarin güç serileri olarak gösterimi. Taylor ve Maclaurin serileri. Vektör çarpımı. Vektörler ve sayıl sabitler. Vektör cebri. Birim vektörler. Birim vektörlerin bileşenleri. Nokta ve vektör çarpımı. Vektör türevleri. Gradyan, ayrımı ve eğri. Karmaşık sayı sistemi. Karmaşık sayıların kutuplu gösterimi.

ALGORİTMALAR ve PROGRAMLAMA I (3-2) 4

Problem çözme ve algoritma geliştirme. Algoritmalarla ilgili temel kavramlar : belirlilik, sonluluk, etkililik, zaman ve hesaplama karmaşıklığı. Algoritmaların bilgisayar yardımıyla gerçekleştirilmesi : program, programlama dili, veri, girdi-çıktı, komut kavramları. Sabit, ve değişkenler. Değişken türleri : sayısal, karakter, mantıksal, tek boyutlu ve çok boyutlu vektör, kayıt, özel tanımlı. Atamalar. Komut türleri : aritmatik, mantıksal, karakter, girdi-çıktı, veri aktarma, yordam ve alt yordam kullanma. İşlemlerin öncelikleri. Koşullu terimler, tekrarlamalı terimler. C programlama dili üzerinde uygulamalar.

ALGORİTMALAR ve PROGRAMLAMA II (3-2) 4

Yapısal programlama kavramları. Fonksiyonlar, ve yordamlar : temel yapıları ve gösterimleri. Fonksiyonlar ve yapısal programlama. Dinamik değişkenler. Verilerin sıralı gösterimleri ve işlenmesi : diziler, kuyruklar, yığıtlar. Verilerin bağlantılı gösterimleri ve işlenmesi : bağlı listeler. Temel veri giriş-çıkış işlemleri. Yapısal tipler ve kayıtlar. C programlama dili ile uygulamalar.

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ (3-0) 3

Bilgisayarların tarihçesi. Bilgisayar Mühendisliği kavramı. Kişisel bilgisayarların bileşenleri : temel donanımlar, yardımcı donanımlar, temel yazılım olarak işletim sistemi. Yazılım türleri. Bilgisayarların temel çalışma ilkeleri. Bilgisayarlarda bilgilerin saklanması : temel bilgi birimleri, dosya, program, ve dizin kavramları, işletim sistemi aracılığıyla dosya ve dizinler üzerinde yapılabilecek temel işlemler. Görsel kullanım kolaylığı sağlayan işletim sistemleriyle tanışma. Bilgisayar ağları ile ilgili temel kavramlar. İnternet ile ilgili temel kavramlar. Bilgisayar virüsleri kavramı.

KESİKLİ HESAPLAMA YAPILARI (3-0) 3

Matematiksel mantık ve küme teorisine bakış. İspat yöntemleri. Doğrudan ispat, dolaylı ispat. Bölme algoritması. Seriler ve matematiksel etki. Sayma. Bağıntıların tanımları ve notasyonu. Bağıntıların özellikleri. Eşitlik bağıntıları. Kısmi bağıntılar. Fonksiyonlar. Fonksiyon çesitleri. Fonksiyonların oluşturulması. Asallik ve sayılabilirlik. Cebirsel sistemler. Çifteşlik ilkesi. Homomorfizm ve isomorfizm. Kafes yapılar. Kafes yapıların özellikleri. Boole cebri. Boole ifadeler. Çizgeler ve yönlendirilmis çizgeler. Yol ve devreler. Çizgelerin matris gösterimi. Ağaçlar. Köklü ağaçlar. İkilik sistemde cebir. Yarı grup ve monoidler. Gruplar. Grupların temel özellikleri. Alt gruplar. Sonlu durumlu makinalar ve diller.



2. Sınıf

PROGRAMLAMA DİLLERİ I (3-2) 4

Programlama dillerinin gelişimi. Programlama dillerinin yapısı. Kavram ve paradigmalar. Programlama dillerinin sözdizimi, anlambilimi, ve uygulamadaki yararcılığı. Soyutlama, kuşatma, bağlama, işletim zamanı kayıt. Tipler. Koşut zamanlı süreçler : semaforlar. Pascal, Basic, Java gibi güncel programlama dillerinin temel ozelliklerinin gözden geçirilmesi. C, C++, ve bir fonksiyonel dil ile uygulamalar.

PROGRAMLAMA DİLLERİ II (3-2) 4

Mantıksal programlama (Prolog). Paralel programlama kavramı. Nesneye yönelik programlama (C++, Java). Görsel programlama (Görsel C++, Java).

VERİ YAPILARI (3-0) 3

Veri yapıları işlemleri. Dizi. Kayıt. Gösterge. İşlemler. Bellek tanımlama. Bağlı listeler : tek yönlü, çift yönlü. Yığıt. Kütük. Liste, ve yığıt üzerinde işlemler. Ağaç. İkili ağaç. Ağacın taranması. İkili arama ağacı. Küme. Huffman algoritması. Çizgeler. Çizge kuramının temel kavramları. Çizgelerin ardışık ve bağlı listelerle tanımlanması. Warshall algoritması.

SİSTEM PROGRAMLAMAYA GİRİŞ (3-0) 3

Temel sistem yazılımı. Çevirici dilleri. Derleyiciler. Makro işlemciler. Yorumlayıcılar. Yükleyiciler ve bağlayıcılar. İşletim zamanı destek ortamları. Ağ yazılımları. Ağ programlamayla ilgili temel kavramlar.

SAYISAL TASARIM (3-0) 3

Boole cebri. Mantık kapıları. Mantık devreleri. Mantık fonksiyonlarının harita gösterimi, ve sadeleştirilmesi. Mantık fonksiyonlarının mantık kapılarıyla gerçeklenmesi. Tahteravalli devreleri. Sıralı mantık devreleri : eş zamanlı, eş zamansız. Yazmaçlar, bellek elemanları, sayıcılar. Sayısal tümleşik devre teknolojileri.

TEMEL ELEKTRONİK (3-2) 4

Temel devre elemanları : gerilim-akım özellikleri, güç ve enerji tepkileri. Elektronik devrelerde kullanılan temel işaret fonksiyonları : sabit, basamak, rampa, delta, darbe, sinüzoit. Kirchhoff kanunu. Dügüm, ve döngü analizleri. Doğrusallik, zamanla değişmezlik, süperpozisyon. Norton, ve Thevenin teoremleri. Seri ve paralel bağlantı. RC, RL, ve RLC devreleri. Karekteristik fonksiyon. Devrelerin sıfır durumu, sıfır girdi, geçici durum, durağan durum, ve frekans tepkileri. Tranzistörler. Tranzistörlerin gerilim-akım özellikleri. DC ve AC dengeleme. Tranzistörlerin çalışma modları. BJT tipi transistörlerin eşdeğer devre modelleri. BJT titp tranzistör çalıştırma düzenekleri ve örnek devreler : ortak yayıcı, toplayıcı, ya da tabanlı. OP-AMP özellikleri, ve örnek devreleri. Geri besleme kavramı.

OLASILIK ve İSTATİSTİK I (3-0) 3

Olasılık kavramı. Olasılık uzayı : örnek uzay, sigma cebir, olasılık ölçüsü. Borel cebri. Permütasyon, kombinasyon. Bir olayın olasılığı. Bağımsızlık, ayrıklık. Geometrik olasılık. Koşullu olasılık. Bayes teoremi. Rasgele değişkenler : kesikli, sürekli. Olasılık yoğunluk, ve dağılım fonksiyonları. Beklenen değer, varyans, standart sapma. Momentler. Moment çıkaran fonksiyon. Chebyshew eşitsizliği. Önemli kesikli, ve sürekli olasılık dağılımları. Merkezi limit teoremi.

OLASILIK ve İSTATİSTİK II (3-0) 3

Örneklem seçimi. Verilerin düzenlenmesi ve analizi : frekans tabloları, yayılma ölçüleri, konum ölçüleri (aritmatik ortalama, orta değer, tepe değer, geometrik ortalama, harmonik ortalama), özellikleri ve karşılaştırılmaları. Örneklem dağılımları ve tahmin etme. Hipotez testleri. Ki-kareye dayanan önemlilik testleri. Regresyon ve korelasyon. Varyans analizi.

DOĞRUSAL CEBİR (3-0) 3

Matrisler üzerinde işlemler. Birim matris. Bir matrisin tersi. Bir matrisin devriği. Simetrik matrisler. Bir kare matrisin belirteni. Belirtenlerin değerlendirilmesi. Bir matrisin kertesi. Doğrusal denklemlerin Gauss yok etme yöntemiyle çözümü. n-boyutlu vektörler uzayı. Doğrusal denklemler dizgesinin genel özellikleri. Cramer kuralı. Özdeğer ve özvektörler. Hermit gibi bazı özel matrisler. Benzer matrisler. Köşegenleştirme. Kare biçimler, ve asıl eksenlere getirilmesi. Doğrusal uzay. İç çarpım. Hilbert uzayı. Doğrusal dönüşümler.

SAYISAL YÖNTEMLER (3-2) 4

Sayısal analizin mühendislikteki yeri. Hatalar. Sonlu fark işleçleri : ileri fark, geri fark, ve merkezi farklar işleçleri. Sonlu farklar tabloları oluşturulması ve hata bulunması. Sonlu fark denklemleri. Doğrusal, homojen ve homojen olmayan fark denklemlerinin yaklaşık çözüm yöntemleri. Doğrusal hale getirilebilen fark denklemleri. Aradeğerlendirme kavramı. Newton-Gregory ileri ve geri farklar aradeğerlendirme formülleri. Lagrange aradeğerlendirme. En küçük kareler yöntemi. Yaklaşık türev hesaplama : sonlu farklarla, aradeğerlendirmeyle. Sayısal integral yöntemleri. İntegral bulmada hata analizi. Adi türevli diferansiyel denklemler için başlangıç, ve sınır değer problemlerinin yaklaşık çözüm yöntemleri. Diferansiyel denklem dizgelerinin yaklaşık çözüm yöntemleri. Yüksek dereceden diferansiyel denklemlerin, birinci dereceden bir denkleme dönüştürülmesi, ve yaklaşık çözümünün bulunması. Özyineleme yöntemleri.



3. Sınıf

KÜTÜK ORGANİZASYONU VE İŞLETİMİ (3-2) 4

Kütük ve kayıt yapısı. Kütüklerin düzenlenmesi ve işlenmesi. Saklama ortamının fiziksel özellikleri. Sıralı kütük oluşturma ve güncelleme. Kütükler üzerinde sıralama ve birleştirme. Doğrudan kütük işleme teknikleri : ilişkisel, hesaplamalı ve indeksli kütükler. İkincil anahtarla erisim teknikleri. Ters çevrilmiş kütükler ve çoklu bağlı liste yapıları ve bakımları. B-ağaçları, indeks yapıları ve bunların bakımı.

VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ (3-2) 4

Veritabanı yönetimine giriş : veritabanı işlemenin avantajları ve dezavantajları. VTYS için bir yapı : dış, kavramsal ve iç düzeyler, eşleme. Veri tabanı idarecisinin işlevleri. VTYS'nin veri yapısı ve fiziksel veri düzenlemesi. Veri modelleri : hiyerarsik, ağ ve ilişkisel veri modelleri. Veri tabanı tasarımı ve yönetimi : kavramsal, uygulama ve fiziksel tasarım, normalleştirme. Hiyerarsik veri tabanı sistemleri. Ağ veri tabanı sistemleri ve uygulamaları. İlişkisel veri tabanı sistemleri. Geri alma, es zamanlılık, bütünlük ve güvenlilik. Seçenekler : dağıtık sistemler, veri tabanı bilgisayarları, mikrobilgisayarlar sistemleri. Yapısal sorgulama dili (SQL) ile uygulamalar.

BİÇİMSEL DİLLER VE ÖZİŞLEYİŞ KURAMI (3-0) 3

Sözdizileri, diller, ve sözdizim kurallarına giriş. Temel tanımlar. Biçimsel dillerin, ve özişleyişin sınıflandırılması. Düzenli setlerin özellikleri. Doğal ve biçimsel diller. İçerikten bağımsız diller. İçeriğe duyarlı diller ve doğrusal sınırlı özişleyiş. Ağaç oluşturma. İçeriksiz sözdizim kuralları basitleştirmesi. Sözdizim kurallarının normal biçimi. BNF. Sözdizim diyagramları. Biçimsel olmayan tanımlama. İçeriksiz diller ve özellikleri. Sonlu Tanımlar. Turing makinası. İki yönlü sonlu özişleyiş. Özyinelemeli ve özyinelemeli sayaçlı diller. Karar verilemeyen problemler. Turing makinalari ile tekrarlamalı fonksiyonların benzetimi ve değerlendirilmesi. Çeşitlik teoremi. Dil sınıfları arasındaki bağlantılar. Dil ailelerinin kapalılık özellikleri. Mour özişleri.

İŞLETİM SİSTEMLERİ (3-2) 4

İşletim sistemlerinin tarihi, tipleri, süreç içerigi, süreç durumu, süreç kontrol blokları, işletim sistemi çekirdeği, eş zamanlı süreçler, karşılıklı dışlama, ilkeler ve gerçekleştirme, süreç eşzamanlaması, semaforlar, bellek organizasyonu, yönetim ve sıra düzeni. Sabit ve değişken üleşimli çoklu programlama, sanal bellek, sayfalama ve parçalama, isteğe göre parçalama, oynar başlı diskler için işlemler, planlamanın gerekliliği, planlama politikaları, döngüsel en iyileme, kütük ve veri tabanı sistemleri, kütük sistemi fonksiyonları, bloklama ve tamponlama, kütük organizasyonu, yedekleme ve iyileştirme, veri tabanı sistemleri ve modelleri, örnek çalışmalar.

MİKROİŞLEMCİLER VE MİKROBİLGİSAYARLAR (3-2) 4

Mikroişlemcilerin tarihsel gelişimi. Mikroişlemcilerle ilgiili temel kavramlar. Temel mikroişlemci fonksiyonları. Çevre birimleri : giriş-çıkış arabirimleri, veri yolları. Arayüzleme. Bellek türleri. Adresleme modları. Kesmeler. Yaygın mikroişlemcilerin temel özellikleri. Güncel mikroişlemciler. Çevirici dili programlama.

BİLGİSAYAR ORGANİSAZYONU VE MİMARİSİ (3-0) 3

Bilgisayar mimarisiyle ilgili temel matematiksel ve mantıksal kavramlar. Temel bilgisayar mimarisi. Ana işlemci mimarisi : merkezi işlem birimi, aritmatik mantık birimi, kayan noktalı sayılar işlem birimi, bellek denetim birimi. Makina kodu komut kavramı, mikroprogramlama kavramı, adresleme modları. Bellek mimarisi. Ara bellekler, ilişkili bellekler, sana bellekler. Kayıt donanımları. Giriş-çıkış donanımları. Ara bağlantı yapıları. Çeşitli mimariler, çalışma biçimleri, ve süreç işleme yöntemlerinin gözden geçirilmesi : paralel, ve boru hattı mimariler, vektör işlemciler, bellek paylaşımlı çoklu işlemciler. Karmaşık komut setli (CISC), ve azaltılmış komut setli (RISC) mimariler.

3. Sınıf Teknik Seçmeli Dersler

YAPAY USA GİRİŞ (3-0) 3

Yapay us problemleri, problem uzayı. Bilgi tanımlama modelleri. Önermeler mantığı. Yüklemler mantığı. Çıkarım ilkeleri. Çerçeve modeli. Anlamsal ağ modeli. Üretim kuralları modeli. Bilgilerin buluşsal aranılması yöntemleri : çözüm ağacı., derinine ve enine arama. Yapay us sistemlerinin mimarisi. Bilgi mühendisliği. Bilgilerin kazanılması ve çıkarılması. Uzman sistemler. Belirsizlik. Bulanık kümeler, ve bulanık mantık. Bulanık bilgilerin ve sorguların tanımlanması. Genetik algoritmalar. Doğal dilin tanımı : Sözcül, anlamsal, yararcı değerlendirme. Paralel ve dağıtılmış uslu sistemler. Mantıksal programlama dilleri. Prolog ile yapay us problemlerinin çözümü.

BİLGİSAYAR GRAFİKLERİ I (3-0) 3

Bilgisayar grafiklerinin gözden geçirilmesi, grafik donanımı ve yazılımı, grafikle ilgili temel kavramlar. İki boyutlu grafikler, dönüşümler, pencereler, bakış alanları, kırpma, bölütleme. Üç boyutlu sunum, dönüşümler, ve izdüşümler. Örtülü kenar ve yüzey eleme. Renk haritaları, gölgeleme, ve ışıklandırma. Modelleme : desenler, görüntüler.

ALGORİTMA UYGULAMALARI (3-0) 3

Bilgisayar bilimleri algoritmalarının analizi. Problemlerin NP-tamlığı. Matematiksel algoritmaların analizi : oyunlar ve bulmacalar, ağ algoritmaları, olasılıkla ilgili algoritmalar. Çizge kuramı, kombinatorik, ve bilgisayar mühendisliğine ilişkin algoritmik problemler. Dinamik programlama uygulamalarıyla ilgili algoritmalar. Algoritma tasarımına yaratıcı yaklaşımlar. Algoritmaların etkin gerçekleştirimi.

DİZGE ANALİZİ VE TASARIMI (3-0) 3

Dizge kavramı. Dizgelerin genel özellikleri. Gerekirci, ve belirsizlik içeren dizgeler. Veri ve bilgi kavramları. Veri işleme dizge analizi. Dizge fonksiyonları ve bileşenleri. Problem tanımı ve çözüm ilkeleri. Dizge geliştirme hayat döngüsü. Analiz araçları ve teknikleri. Veri akış şemaları ile var olan veya yeni bir bilgi dizgesini modelleme. Veri tanımlama ve veri sözlüğünde bilgi gereksinimi. Dizge tasarımı ve uygulanması. Bilgisayar çiktıları tasarımı. Bilgisayar kütükleri tasarlama. Bilgisayar girdileri ve denetimler tasarlama. Çevrim içi uçbirim diyalogları tasarlama.




4. Sınıf

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ (3-2) 4

Yazılım yaşam döngüsü : yazılım gereksinimleri analiz yöntemleri : yapılabilirlik analizi, tanımlama, tasarım, gerçekleştirim, test etme, belgeleme, ve bakım. Gereçler, yöntemler, ortamlar. Yazılım projesi yönetimi : ölçütler, tahmin, planlama, organizasyon denetimi. Yazılım kalite güvencesi.

BİLGİSAYAR AĞLARI (3-0) 3

Veri iletişiminin temel ilkeleri. Ağ yapılarında bağlantı, gecikme, ve omurga kavramları. OSI referans modeli katmanları. Fiziksel katman : iletişim ve donanımları, baud, bps, çoğullama ve yöntemleri, kipleme ve yöntemleri, hatalar ve denetimi. Veri hattı katmanı : veri hattı protokolleri. Ağ katmanı : uç-uca ağlar, yerel ağlar. Örnek ağ protokolleri. Örnek iletişim protokolleri.

BİLGİ YÖNETİM DİZGELERİ (3-0) 3

Bilgi yönetim dizgelerinin gelişimi. Bileşenler. Kurum ve bilgi yönetim dizgeleri (BYD). Yöneticilik ve düzeyler. Karar verme modelleri : bireysel ve gurup kararları. BYD’lerinin yararları, ve toplumsal yanları. Bilgi hukuku. BYD’lerinin teknolojik temelleri. BYD’lerde yazılım teknolojisi. Veri kaynaklarının yönetimi. BYD’lerinin analizi, tasarımı, ve oluşturulması. BYD’lerinin yaşam süreci. BYD’lerinin kalitesi.

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI VE KARAR ANALİZLERİ (3-0) 3

Doğrusal programlama : ikili, tam değerli. Tek yönlü algoritma, ikili tek yönlü algoritma. Yapay temel yöntemi. İkili durumların ekonomik anlamı. Homorin'in kesir algoritması, dallar ve sınırlar yöntemi, toplayıcı algoritma. Ağlarda eniyileştirme : en küçük ağın, en kısa yolun, ve en çok akımın bulunması algoritmaları. Dinamik programlama yöntemi ve uygulamaları. Çok amaçlı en iyileştirme. Pareto en iyileme çözümleri ve en iyileme koşulları. Doğrusal çok ölçütlü en iyileştirme. Oyun kuramı : tanımlar, rakipli oyunlar, rakipli olmayan oyunlar, matris oyunlar. Karışık stratejiler. Tepe değeri bulunması. Matris oyunların çözüm yöntemleri.

DİPLOMA PROJESİ I (0-4) 4

Bilgisayar mühendisliği tasarın konuları : bir bilgisayar mühendisliği probleminin çözümünün detaylı olarak tasarlanması ve gerçeklenmesi. Elde edilen sonuçların proje raporlarıyla ve seminerlerle sunulması.

DİPLOMA PROJESİ II (0-4) 4

Bilgisayar mühendisliği tasarın konuları : bir bilgisayar mühendisliği probleminin çözümünün detaylı olarak tasarlanması ve gerçeklenmesi. Elde edilen sonuçların proje raporlarıyla ve seminerlerle sunulması.



4. Sınıf Teknik Seçmeli Dersler

DERLEYİCİ TASARIMINA GİRİŞ (3-0) 3

Sözdizim, diller, sözdizim ve anlambilim. Sonlu durum makinaları, sözcük tarayıcılar ve sembol tabloları. Bağlamla ilintisiz diller ve ters yönlü özdevinme. Yukarıdan aşağıya ve aşağıdan yukarıya analiz. Özyinelemeli azalma, işleç önceliği, LL(k), LR(k), SLR(k) ayrıştırıcılar. Hata kurtarma. Tarayıcılar ve ayrıştırıcılar.

BENZETİŞİM VE MODELLEME (3-0) 3

Genel bilimsel problem çözme yöntemi olarak benzetişime giriş. Fiziksel ve sosyal sistemlerin modellenmesi. Kesikli kuyruklama olaylarının benzetişimi. Benzetişim paradigmaları : olay çizelgeleme, etkinlik taraması, ve süreç etkileşim yaklaşımları. Rasgele sayı ve rasgele değişken üretme. Benzetişim çıktılarının analizi ve varyans analizi. Deney tasarımı. Benzetişim dilleri. Bilgisayar sistemlerinin benzetişimi.

SAYISAL GÖRÜNTÜ İŞLEMEYE GİRİŞ (3-0) 3

Kesikli zaman işaretleri, ve sistemleri. Örnekleme, yeniden oluşturma, nicemleme. Sayısal görüntü sunumu. Sayısal görüntü temelleri. Görüntü dönüşümleri. Görüntü büyütme. Görüntü onarma. Görüntü bölütleme, ve tanımlama.

YAPAY SİNİR AĞLARINA GİRİŞ (3-0) 3

Öğrenme ve genelleme. Basit perceptron ve doğrusal ayrılabilirlik. Çok katmanlı perceptronlar ve geri sürüklenme algoritması. Hopfield modeli ve onun dinamiği. Çift yönlü çağrışımlı bellek. Özyinelemeli ağlar. Denetimli öğrenme. Denetimsiz öğrenme ve kendiliğinden organize olan haritalar.

BİLGİSAYAR GRAFİKLERİ II (3-0) 3

Yerel ışıklandırma modelleri ve yüzey oluşturma yöntemleri. Gösterim hızlandırma yöntemleri. Yüzeyin detaylandırılması : desen haritalama. Üç boyutlu nesne gösterimleri: çokgen döngüleri, parametrik eğri, ve yüzey fonksiyonları, fraktal geometri yöntemleri. Hacim oluşturma. Renk modelleri. Bilgisayarlı canlandırma yöntemlerine giriş.

BİLİŞSEL BİLİME GİRİŞ (3-0) 3

Bilişsel bilime katkıda bulunan dört temel alanın - yani, dil bilim, psikoloji, felsefe, ve bilgisayar mühendisliği - çerçevesinden bilişsel bilimle ilgili, temel kavram, ilke, ve konuların gözden geçirilmesi.